Thirtyfirst Event
Kristinehamn, February 17th 2007
Attending Members: Brian Jensen, Torbjörn Onegård, Jan-Ola Sjöberg, Magnus Eriksson, Per-Åke Sjögren, Hans-Erik Hansson, Lahrs Bergström,
Guest: Lasse Gärdt, Gunilla Magnusson at Reprostugan in Avelsbol
” Vi som skall ses, ses imorgon vid pass kl 10 - Resecenter.” Budskapet från Lahrs Bergström var distinkt, tydligt och orsaken till att jag stod vid Örebro Resecentrum på morgonen, nåja förmiddagen, lördag den 17/2 – den dag som samtidigt råkade vara Fantomens 71:a födelsedag! Per-Åke Sjögren
Vädret var milt, nästan vårlikt och från Centalstationen föll ett stilla takdropp.
Ut från stationsbyggnaden kom Jan-Ola Sjöberg, misstänksamt spejande mot takdroppet i syfte att skydda ett spritt srångandes nyinköpt exemplar av tidningen 91:an.
Så kom den Bergströmska limousinen och vi satte kurs mot värmland. Lahrs sambo körde världsvant samtidigt som vi övriga i bilen diskuterade serier.
Punktligt anlöpte vi Karlstad där Hans-Erik rattade in sin Opel nästan samtidigt med oss. Efter en kort stund anslöt Brian, Torbjörn och Magnus.
Brian anförde så färden mot värmlands urskogar. Dock passade vi först på att intaga lunch på lämpligt hamburgerställe.
Så raskt ut på vägen igen och vidare mot Grums och Värmskog. Efter skicklig rallykörning kunde vi efter någon timme svänga in vid Avelsbols skola.
På utsidan var Skolhuset var rött med vita knutar och såg väl mest ut att platsa i någon äldre svensk film. På insidan möttes vi dock av en helt annan syn. Den moderna tekniken hade nämligen gjort sitt intåg i form av Mac-datorer och bredband!
Chefen, Lasse Gärdt, hälsade oss välkomna och presenterade verksamheten kort. Reprostugan AB har 14 anställda och gör reprojobb åt Egmonts Stockholmsbaserade serietidningar (det som en gång i tiden hette Semic Press). Detta innebär Fantomen, 91:an, Knasen, Uti vår Hage m.fl. titlar. Dessutom gör man Tom och Jerry åt Schibsteds och ett antal specialproduktioner i form av serieböcker. Flera av titlarna samproduceras med övriga nordiska länder.
Från Stockholm kommer svart/vita serieoriginal som scannas in. Därefter vidtar färgläggning, redigering och textning av pratbubblor i programmet Photoshop.
Vi gick en trappa upp och träffade Gunilla som arbetar med färgläggningen av Fantomen. Hon berättade att Fantomen är den svåraste serien att färglägga, detta pga de många detaljerna och skuggningarna. Ibland lämnar tecknaren anvisningar om hur färgläggningen ska se ut men i de allra flesta fall är det färgläggarens ansvar att sätta rätt kulör på figurer och miljöer.
Speciellt i historiska serier kan det vara knepigt att veta hur färgsättningen ska se ut – vilken färg hade t.ex. Stockholms slott på 1700-talet? Färgläggaren tvingas därför till en hel del efterforskningar.
För att få färgläggningen konsekvent har Gunilla lagt upp mallar över hur vanligt förekommande figurer och miljöer ska ”se ut”, dessutom sparar hon kontinuerligt tidigare färglagda serier för att kunna gå tillbaka och kolla.
En van färgläggare klarar 2-3 Fantomensidor per dag. Det innebär att det tar c:a 10 dagar att färglägga ett helt äventyr.
När reproarbetet är klart skickas sidorna till Ulf Granberg i Stockholm för godkännande.
Ibland händer det att en tecknare blir försenad vilket tvingar Reprostugan till omprioriteringar. Istället för det tänkta Fantomenäventyret kan det bli några dagars arbete med nästkommande julalbum, eller någon annan publikation med lång framförhållning.
Vi diskuterade en del kring trycket som tyvärr tenderar att bli murrigt och inte alltid ge färgläggningen rättvisa.
Sedan förplägades vi med smaskiga räkmackor samtidigt som Lasse och de övriga medarbetarna frikostigt delade med sig av anekdoter. Lasse är en veteran i seriebranchen och har förstås många kontakter. Bl.a. är han god vän med Ernie-tecknaren Bud Grace, som en gång ritade in Lasse i en Ernie-episod!
Efter att ha fått med oss ett helt gäng mycket snygga utskrifter som prov på Reprostugans arbete styrde vi kosan mot Kristinehamn där Brian visade oss sin samling av såväl Fantomentidningar som –prylar. Här halade även övriga deltagare fram sina medhavda saker och det blev en god stunds dräglande över kalsonger, flasköppnare, tredimensionella dödskallar och unika Fantomenpublikationer.
Någon goodiebag ingick inte i träffen men till allas förtjusning delade Brian ut varsin ”garbagebag” istället! Benämningen visade sig vara ett kraftigt understatement, ty några ”sopor” var det verkligen inte fråga om utan istället valda godbitar, bl.a. ett manus till ”Fantomen Talar” och CD:n med det norska Fantomet-lexikonet!
Jan-Ola gjorde sällskap med Bergströms i bilen till Örebro medan vi övriga drog vidare till ett lokalt näringsställe (läs korvmoj) för ett kvällsmål. Därefter vidtog ytterligare Fantomenprat, och inside information från arbetet med tidningen, innan jag fram på småtimmarna styrde stegen mot Hotell Fröding.
Se det var ett värdigt firande av Fantomens födelsedag!